© 2006 Holland Pers    
Heeft u een nieuws foto? Klik hier            
 
Traumaheli mogelijk weg bij VUmc
foto Wessel Kok
Amsterdam - 04-06-2016
De traumahelikopter gaat mogelijk toch weg bij het VUmedisch centrum in Amsterdam-Zuid. De provincie Noord-Holland en het VUmc onderzoeken alternatieve locaties zoals Westpoort en Schiphol. Lifeliner 1 zoals de helikopter wordt aangeduid, werd vorig jaar 1909 keer opgeroepen. In de net afgelopen maand mei zelfs 211 keer, zo blijkt uit cijfers van ANWB Medical Air Assisant. De ANWB begon in 1995 met de eerste heli, die bij de VUmc werd gestationeerd. In dat eerste jaar waren er 428 vluchten en dat klom gestaag door, met de afgelopen vijf jaar een groeispurt.
Overlast

De laatste jaren zijn, ondanks protesten van buurtbewoners, ook nachtvluchten toegestaan, maar exacte cijfers over het aantal nachtvluchten heeft de VUmc niet. De geluidsoverlast van de helikopter, die gemiddeld vijf keer per dag opstijgt en landt, is al jaren een discussiepunt. Vooral in Buitenveldert wordt geklaagd, maar op de Zuidas komen ook steeds meer woningen. Naast herrie, gaat het daarbij ook om het risico van een heli die door motorpech neerstort.

Met name de SP in Noord-Holland dringt al langer aan op verplaatsing. Bij het opstellen van een vergunning wordt daar nu toch serieus naar gekeken, laat de provincie weten. De helihaven in het Westelijk Havengebied van Amsterdam is een optie, daar staan ook de heli’s van het Loodswezen. Schiphol is een andere mogelijkheid. Daar tankt de heli en de locatie is al eens gebruikt als standplaats tijdens werkzaamheden aan het helidek van het VUmc. Op Schiphol-Oost staan al de politiehelikopters die ook dag en nacht opstijgen.

Bovendien kan de heli nu bij harde wind niet opstijgen van het 39 meter hoge dek op het ziekenhuis. In die gevallen rukt het traumateam uit met een ambulance, net als bij de meeste calamiteiten in het centrum van Amsterdam. Ontwikkelingen elders in het land laten al een verschuiving zien van de ziekenhuizen naar vliegvelden. De lifeliner van het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam vliegt vanaf de luchthaven Rotterdam naar calamiteiten in Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Die van het Nijmeegse ziekenhuis is naar vliegveld Volkel gegaan en dit najaar gaat de heli van het Groningse academische ziekenhuis naar Eelde.
Stand-by

De binding met een ziekenhuis is minder groot dan het lijkt. Natuurlijk levert het ziekenhuis de gespecialiseerd verpleegkundige en een arts-anesthesioloog of traumachirurg. Na een oproep rukt het team, samen met een piloot, binnen twee minuten uit, waarna ze iedere plek in het verzorgingsgebied binnen 15 tot 20 minuten bereiken. Omdat ze continu stand-by staan, kunnen ze echter geen werkzaamheden in het ziekenhuis verrichten. Waarom het VUmc vooralsnog blijft vasthouden aan de heli op het eigen dak, is onduidelijk. Lopende het onderzoek willen provincie noch ziekenhuis vragen hierover beantwoorden.

Overigens brengt de helikopter alleen de arts en verpleegkundige naar het ongeval. Het slachtoffer gaat bijna altijd met een ambulance naar het ziekenhuis. In 2014 werd slechts 25 keer een patiënt met de helikopter vervoerd. Ook in Rotterdam, Nijmegen en Groningen hebben de ziekenhuizen hun helidek behouden om af en toe patiënten aan te voeren. Ook het brandwondenziekenhuis in Beverwijk heeft een dergelijke voorziening.
Bron: De Gooi en Eemlander.

Reportagelink: http://www.112actueel.nl/cgi-bin/2006brand/main/index.html?menu=zoeken&id=111000463859&web=link111000463859

Tekst van: © 112 Actueel - Nederland
112Actueel.nl

<<< Vorige bericht Voorpagina Volgende bericht >>>

Foto's Klik op een foto voor een vergroting

Reageer op dit bericht
Naam:
E-mail adres:
 
(geldig e-mailadres)
E-mail adres zichtbaar
Reactie:
    
Verdien geld met u tip
112actueel Tiplijn
06-13047444
Klik hier voor meer uitleg