© 2006 Holland Pers    
Heeft u een nieuws foto? Klik hier            
 
Mensen van balkon gered bij zeer grote brand in Hilversum
foto Wessel Kok
Hilversum - 10-05-2019
In seniorencomplex de Prinsenhof aan de Schoolstraat in Hilversum is vrijdagavond tegen middernacht brand uitgebroken. Alle bewoners werden in allerijl uit hun appartementen geëvacueerd en opgevangen in poppodium de Vorstin tegenover het complex.
Bij de brand raakte voor zover bekend niemand ernstig gewond. Drie bewoners zijn voor observatie naar het ziekenhuis gebracht. De brand brak rond half twaalf uit in een appartement op de begane grond. In korte tijd staat het hele gebouw vol rook.
Bewoners vluchten naar hun balkons om aan de rook die hun kamers binnendringt te ontsnappen. Geduldig wachten ze tot de brandweer en politie ze uit hun benarde positie komt bevrijden. Veel bewoners liggen net te slapen als de brand uitbreekt.
De politie klopt op alle ramen om senioren die in diepe slaap zijn te wekken. Buurtbewoners snellen toe om mee te helpen met de evacuatie. De overbuurman van café Bravour’s komt met een keukentrap aangerend om een bewoner van de eerste verdieping te redden. Voorzichtig klimt de man op leeftijd over het balkon. Zijn rollator wordt ook veiliggesteld. Ondertussen arriveert een ladderwagen van de brandweer om bewoners van de bovenste verdieping naar beneden te kunnen halen.
,,Het gaat goed, alleen een beetje koud”, roept een bewoner die op zijn balkon is gaan zitten. ,,Mijn woonkamer staat vol rook”, zegt hij. Inmiddels is de Vorstin aan de overkant ingericht als noodopvang. Metalband Disquiet heeft net zijn optreden in het café beneden erop zitten. Terwijl het podium afgebroken wordt, komen de eerste senioren, sommigen in pyjama en ochtendjas, het zaaltje binnen. Ze kijken hun ogen uit. Een enkeling heeft ook zijn hond bij zich. ,,Zitten we ineens samen in de kroeg”, lacht een van de bewoners als hij zijn buurman ziet. Ze zijn allemaal opvallend rustig en zien zelfs de lol in van het nachtelijke avontuur. ,,In 2015 hebben we ook brand gehad, moesten we een nacht uit huis”, vertelt een van de bewoonsters. ,,We zijn het gewend.”

Vrijwilligers van de Vorstin zetten stoelen neer in een kring. Ze hebben een paar grote potten koffie gezet. Inmiddels is rond half een ook wethouder Karin Walters gearriveerd. ,,We gaan kijken of ze terug kunnen vannacht of dat er opvang geregeld moet worden.”
,,Ik lag diep te slapen, had een drukke week gehad”, zegt een bewoner die in zijn pyjama en op pantoffels voor de bar zit. ,,Ik hoorde ineens een ongelooflijk gebonk op mijn raam. De rook stond al in mijn kamer. Ik ben niet echt geschrokken. Vroeger zat ik bij de bedrijfsbrandweer. Ik ben wel wat gewend.” Over zijn pyjama draagt hij een vest en een jas. ,,Kon ik nog snel aantrekken. Mijn bril heb ik ook nog opgezet.” Een bewoonster, keurig gekapt en gekleed op het late tijdstip, baalt. ,,Ik zat net in een spannende film.”
Rare man
De bewoners speculeren volop over wat er gebeurd kan zijn. Bijna allemaal hebben ze hun bedenkingen bij de bewoner van het appartement waar de brand uitbrak. ,,Rare man, die voor veel overlast zorgt. Ik hoorde dat de brand in zijn bed is ontstaan.” EERDER BERICHT
Bij een zeer grote brand in een appartementencomplex aan de Schoolstraat zijn meerdere mensen van hun balkon gered. Drie bewoners, onder wie de bewoners van het appartement waar de brand ontstond, zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De brand ontstond rond 23.15 uur en het vuur werd al snel fel en uitslaand. Daarbij kwamen enorme rookwolken vrij, die zich al snel door het gehele complex van drie verdiepingen hoog verspreidden. daarom gaf de brandweer het sein zeer grote brand [grip: 1]

Het vuur is inmiddels uit, maar onder begeleiding van de politie worden alle appartementen nagelopen, om te kijken of iedereen veilig is en uit huis kan worden gehaald. "De minder zelfredzame mensen halen wij met hoogwerkers van het balkon", laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Reddingsprocedure
Volgens hem gaat het om een 'uitvoerige reddingsprocedure'. De mensen die gered zijn, worden opgevangen bij poppodium De Vorstin. Tientallen van hen kunnen vannacht niet thuis slapen. De brandweer is op zoek naar een oplossing voor deze mensen.

Reportagelink: http://www.112actueel.nl/cgi-bin/2006brand/main/index.html?menu=zoeken&id=111000464199&web=link111000464199

Tekst van: © Wessel Kok - Hilversum
112Actueel.nl

<<< Vorige bericht Voorpagina Volgende bericht >>>

Foto's Klik op een foto voor een vergroting

Reageer op dit bericht
Naam:
E-mail adres:
 
(geldig e-mailadres)
E-mail adres zichtbaar
Reactie:
    
Verdien geld met u tip
112actueel Tiplijn
06-13047444
Klik hier voor meer uitleg